Orsaker till torra ögon

Nedan följer några av de orsaker som kan finnas till torra och/eller rinnande ögon. Vid undersökning kan vi inte bara ge diagnos om varför utan också ge råd om egenbehandling.

ögonlocksproblematik

Den absolut vanligaste orsaken till torra, irriterade och ögon med gruskänsla är ögonlocksproblematik. I våra ögonlock sitter mycket viktiga körtlar. Vid undersökning kontrollerar vi dessa körtlar och ger råd om behandling.

medicinsk påverkan

Mängder av medicinera kan påverka våra vår tårvätska. Medel mot depression, antihistaminer, näsdroppar, beta-blockerande medel, p-piller och hormonersättningsmedel påverkar tårvätskans egenskaper.

tilltäppt tårkanal

I våra ögonlock finns tårkanaler som ska leda bort den utbytbara tårvätskan och ibland kan dessa kanaler vara igensatta. Detta kan konstateras och behandlas vidare hos ögonläkare.

miljöpåverkan

Yttre påverkan från miljö har stor betydelse över vår tårvätska. Rökning, kontaktlinser, skärmtid eller helt enkelt om luften är torr i den miljö som du vistas i.

Behandling av torra och/eller rinnande ögon.

När vi konstaterad om varför dina ögon är torra och/eller är av rinnande natur kan vi ge råd om bästa möjliga behandling.
Nedan följer delar av behandlingar vi erbjuder.


Ögondroppar

Att tillföra en ögondroppe till ögat kan ge god effekt men också sämre effekt. Låt oss först undersöka dina ögon för att ge dig råd om vilket droppe som fungerar bäst!

Värmemask eller kylmask?

Det finns både värmemask och kylmask. Dessa två används vid olika diagnoser men ger framgångsrik lättnad vid allergi och problem med tillstoppade talgkörtlar.

Ögonlocksrengöring

Rengöring av ögonlock är grunden till att minimera inflammatoriska processer som bidrar till att våra körtlar och tårvätska fungerar optimalt

Spolning av tårkanal

Om vi konstaterar att det är dåligt avflöde hos dina tårkanaler kan det vara aktuellt med spolning av tårkanal. Detta utförs endast av ögonläkare och vid behov remitteras du för detta.

Ögonsalva

Vid extrem torrhet kan ögonsalva vara nödvändig. T.ex vid problem nattetid eller när man vaknar om morgonen. Vid behov av detta finns det

Kvalster eller demodex?

Hårsäckskvalster, eller demodex, är ett släkte som kan finnas i förhöjd grad i våra talgkörlar. Dessa ger upphov till irritation och kliande känsla. Vanligare ju äldre vi blir och kan behandlas framgångsrikt!

Boka tid direkt! Det tar bara en minut.